2013. április 10., szerda

FESTUM VARADINUM 2013

Szervezés alatt a Festum Varadinum

A Varadinum Kulturális Alapítvány kuratóriumának alakuló gyűlését március 28-án tartották meg. A gyűlésen a Festum Varadinum rendezvénysorozat szervezési kérdéseit beszélték meg.
Idén a Festum Varadinum rendezvénysorozatot április 21–28. között szervezik meg. Az elmúlt évekhez hasonlóan a Varadinum Kulturális Alapítvány kuratóriuma kilenc tagból áll, közülük négyen a történelmi egyházak képviselői, ketten a civil szervezetek képviselői, a maradék három helyet a magyar iskolák, a Szigligeti Színház jelöltje, valamint az RMDSZ részéről az a személy foglalja el egy helyet, aki a legnagyobb városi tisztséget tölti be, tehát Pásztor Sándor, a nagyváradi helyi tanács RMDSZ frakciójának vezetője , aki egyben a kuratórium elnöke is. A gyűlésen többek között jelen volt a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke, Csűry István, a civil szervezetek részéről a két ernyőszervezet, vagyis a Várszövetség és a Nagyváradi Civil Kerekasztal egy-egy képviselője, Dukrét Géza, a Partiumi és Bánsági Műemlékvédő és Emlékhely Társaság elnöke és dr.Fleisz János, a Bihar Megyei és Nagyváradi Civil Szervezetek Szövetsége (BINCISZ) elnöke, a magyar iskolák képviseletében Pásztor Gabriella a Szacsvay Imre Általános Iskola igazgatónője, valamint Czvikker Katalin a Szigligeti Színház menedzser igazgatója, valamint Biró Rozália RMDSZ-es szenátor.



Költségvetés
A gyűlésen több kuratóriumi tag megemlítette, hogy sokan panaszkodtak amiatt, hogy túl sok program van a Festum Varadinum keretében, amelyek ebből kifolyólag egymásra csúsznak. Pásztor Sándor kifejtette, hogy az idő rövidségét tekintve egyszerű és átlátható programot kellene összeállítani. Elhangzott, hogy a következő időszakban a Varadinum Kulturális Alapítvány felhívást intéz a civil szervezetek felé, hogy akik szeretnének részt venni a rendezvénysorozaton, küldjék el az általuk kigondolt esemény rövid leírását. Egy másik fontos téma a költségvetés volt. Biró Rozália elmondta, hogy az alapítvány nem számíthat támogatásra a város részéről, mivel a városi költségvetésben idén nincs elkülönítve olyan pénzösszeg, melyet pályázati forrásként lehetne hasznosítani a civil szervezeteknek. Megjegyezte, hogy Ilie Bolojan polgármester szerint elegendő 4-5 nagyszabású kulturális esemény egy évben, amely nagyon sok váradit megmozgat, a magyar lakosság részére pedig a polgármester „tudni fogja milyen együtteseket hívjon meg”. A gyűlésen különböző szervezési problémákat beszéltek meg, felmerültek a zárórendezvény és az esemény fő programjai, valamint ezek költségvetései. A felhívást kísérő időszakban beérkező programajánlatokat a kuratórium következő gyűlésén értékeli és választja ki.
Nagy Noémi www.erdon.ro


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése