2013. október 24., csütörtök

CIVIL AKADÉMIA BRASSÓBAN

2013. október 17 és 20 között zajlott Brassóban a XII. Civil Akadémia, amelyen Nagyváradot Dr. Fleisz János a BINCISZ elnöke képviselte.
Az évenkénti találkozót a budapesti Magyar Kollégium szervezi Romhányi András vezetésével és célja a Kárpát-medence legjobban működő magyar civil szervezeteinek a tapasztalatcseréje. Az idén Brassóban sorra került rendezvényen, amelynek helyi szervezője Házy-Bakó Eszter az Apáczai Csere János Közművelődési Egyesület elnöke volt, Horvátország, Csehország, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Bosznia-Hercegovina és Románia területéről mintegy 20-an vettek részt az ottani magyar civil szervezetek képviseletében.
Nagyváradról dr. Fleisz János a Bihar Megyei és Nagyváradi Civil Szervezetek Szövetsége (BINCISZ) vett részt, mivel a szintén meghívott Dukrét Géza betegség miatt ezúttal nem tudott részt venni. A festői fekvésű nagyváros Brassó méltó kereteket biztosított a találkozóhoz.
A főhadiszállás a brassói Reménység Háza volt, ahol estenként éjszakába nyúló megbeszélések voltak. A már megszokott program szerint az első este a jelenlévő civil szervezetek vezetői számoltak be részletesen az utóbbi évben történtekről, kiemelve legfőbb rendezvényeiket, sikereiket, esetleges kudarcaikat.
Másnap este találkozóra került sor a brassói civil szervezetekkel a kölcsönös megismerés jegyében, a harmadik este pedig az idei találkozó összegzéséről, tanulságairól és a jövőbeni együttműködésekről szólt. A megbeszélések során kiderült, hogy az összkép pozitív, azonban függetlenül attól, hogy hol tevékenykednek, mindenütt akadnak aggodalomra okot adó jelenségek, főleg a civileknek nyújtott támogatások elosztása és a pártokkal való kapcsolat tekintetében. A rendhagyó jellegű rendezvényt mindkét egész napján látogatások, kirándulások voltak.
Első nap a résztvevők Brassóval ismerkedtek meg, a helyi civil vezetők és Ambrus Attila a Brassói Lapok főszerkesztője által, másnap hosszú és rendkívül változatos Székelyföld túra következett, amely Kézdivásárhelyen át vezetett a Csíksomlyói kegytemplomhoz, majd pedig a Gyimesekbe, egészen az ezer éves határon lévő őrházig.  

A XII. Civil Akadémia egésze sok jelentős és hasznos ismeretet nyújtott a jelenlévőknek, újból aláhúzva az összetartozás fontosságát a Kárpát-medencében. A résztvevők egyértelműen kifejezték óhajukat, hogy e közösségépítő és a nemzeti öntudatot ápoló rendezvény a jövőben is folytatódjon váltakozó helyszínnel. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése