2014. október 29., szerda

A MŰVELŐDÉS HETE –TANULÁS ÜNNEPE (X.) ZÁRÓESEMÉNYE BERETTYÓÚJFALUBAN

Dr. Fleisz János egyetemi tanár tartott előadást Berettyóújfaluban a Művelődés hete - a tanulás ünnepe 2014 rendezvénysorozat záróeseményeként.
A MŰVELŐDÉS HETE –TANULÁS ÜNNEPE (X.) ZÁRÓESEMÉNYE BERETTYÓÚJFALUBAN
C:\Users\Fleisz\Desktop\MHTU 2014\002.JPG
A Művelődés hete - a tanulás ünnepe 2014 rendezvénysorozat keretében Dr. Fleisz János, egyetemi tanár a Bihar Megyei és Nagyváradi Civil Szervezetek Szövetségének (BINCISZ) elnöke tartott előadást október 28.-án kedden Berettyóújfaluban a helyi Bihari Népfőiskola új székházában a „Nagy Háború” címmel. Az első világháború előzményeiről, kitöréséről és tanulságairól. Előadása kezdetén  arra hívta fel a figyelmet, hogy Nagyváradon az idén 10. alkalommal rendezték meg A művelődés hete- a tanulás ünnepe rendezvénysorozatot 2014. október 15 és 28 között, közösen a berettyóújfalui civil szervezetekkel és ottani barátaikkal, mely sorozat az idén tulajdonképpen két hetesre bővült, a mostani előadás pedig a záró programot jelentette. Megjegyezte: ezek keretében 

Nagyváradon nem helyeznek akkora hangsúlyt a felnőttképzésre, mint Magyarországon, inkább a művelődésre és az ismeretterjesztésre összpontosítanak. Megfogalmazta, hogy a mai időkben azokat a rendezvényeket, amelyek nem tudnak továbbfejlődni lassan abba, kell hagyni viszont az olyanokat, amelyek sokakat vonzanak és továbbra is sikeresek tovább kell folytatni. 

Vetítettképes előadásában az első világháború előzményeiről, kitöréséről és tanulságairól beszélt. Kiemelte, hogy már 1648-óta a nemzetközi kapcsolatokat két alapelvre építették az államérdekre és a nagyhatalmi egyensúlyra és ez máig is érvényesül. Aláhúzta az első világháború okait, ismertette a háború kitöréséhez ürügyet szolgáló szarajevói merénylet körülményeit és a háború kitöréséhez vezető utat. Bemutatta kik a felelősök a háború kirobbantásáért és a haditerveket. Kiemelte, hogy a politikusok által félrevezetett nép éljenezte a háborút és azt hitte, hogy a társadalmi-gazdasági problémákra a háború az egyedüli megoldás. A csalódás gyors és iszonyú volt, hiszen a „Nagy Háború” 15 millió áldozatot követelt. Ismertette a háború kezdetének eseményeit is, az erőviszonyokat, a harcok első szakaszának mérlegét és következményeit. 

Az előadás után Porkoláb Lajos, a Megyei Népfőiskolai Egyesület vezetője azt emelte ki, hogy a mostani nehezebb helyzet ellenére is sikeresnek mondható a 10. Művelődés hete- tanulás ünnepe rendezvénysorozat és hogy a jövőben további együttműködésekben gondolkodnak. 
A baráti légkörben lefolyt találkozó a 2015-ben tervezett közös rendezvények átgondolásával zárult.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése