2014. október 21., kedd

Felnőttképzés a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceumban

A Művelődés hete - Tanulás ünnepe 2014 rendezvénysorozat keretében hétfőn 2014. október 20-án felnőttképzési tréningre került sor a Bihar Megyei és Nagyváradi Civil Szervezetek Szövetsége (BINCISZ) és a Berettyóújfalui Bihari Népfőiskola szervezésében Kulcskompetenciák képzése címmel a nagyváradi Szent László Római Katolikus Teológiai Líceumban.
C:\Users\Fleisz\Desktop\Kepek 2014. okt. 20\P210409_16.22.jpg
A tréning  olyan összetett  képzési, továbbképzési eljárás és módszer-együttes, amelynek keretében, bizonyos kompetenciák megszerzésére irányuló felkészítés történik, ahol feldolgozzák a szükséges elméleti ismereteket biztosítják azok alkalmazását visszacsatolással összekapcsolva. Kulcskompetenciákról (tudások, készségek, képességek), valamint ezek fejlesztési lehetőségeiről tartottak előadással egybekötött foglalkozást, 2014. október 20-án a nagyváradi Szent László Római Katolikus Gimnáziumban.  A rendezvényt dr. Fleisz János egyetemi tanár, a főszervező Bihar Megyei és Nagyváradi Civil Szervezetek Szövetségének (BINCISZ) elnöke nyitotta meg, hangsúlyozva hogy a 10. kiíráshoz érkezett Művelődés hete- Tanulás ünnepe rendezvénysorozat keretében minden évben szerveztek a berettyóújfalui barátaik által felnőttképzési tréninget, amelyek sikerrel folytak le több alkalommal az Ady Endre Elméleti Líceumban, illetve tavaly a Szacsvay Imre Általános Iskolában . Örömét fejezte ki, hogy  az ebbe a folyamatba bekapcsolódó újabb közösségek között Nagyvárad e kiemelkedően fontos oktatási intézménye is felsorakozott. Ezt követően a rendezvénysorozat másik főszervezője Prokoláb Lajos a Megyei Népfőiskola debreceni elnöke az egész életen át tartó tanulás (lifelong learning) jelentőségét, amelynek célja - többek között- a kulcskompetenciák és alapkészségek, képességek megszerzése, kialakítása az iskolán kívüli oktatás keretében. Ezt követően Jenei Józsefné, Hajdú-Bihar megyei felnőttképzési szakértő tartotta meg előadását e témakörben, kiemelve azt, hogy ezek a kompetenciák hozzájárulhatnak a sikeres élethez egy tudás alapú társadalomban. A vetítéssel egybekötött előadás röviden és tömören ám rendkívül hatékonyan mutatott rá arra, hogy egy egyén kompetenciái mindig egy adott kontextusban értelmezhetők. Utalás történt ebben a tekintetben az Európai Unió kulcskompetenciáira, és arra, hogyan járul hozzá az iskola az egész életen át való tanulás igényének kialakulásához. A tudásvágy felébresztése, a csapatban vagy egyénien elvégzett munka öröme, az alkotás izgalma és szeretete feltétele annak, hogy minden egyén megtalálja hivatását. Az iskola és a felnőttképzés olyan módszereket kínál, amelyek elősegítik ezeknek a folyamatoknak a természetes alakulását. Ez igazolandó a tréning gyakorlati részére kerül t sor.
A folytatás már csoportos foglalkozás keretében folyt, ahol Lisztes Éva, Bazsó Diána és Bazsó Dóra magyarországi trénerek konkrét, gyakorlatokon és feladatokon alapuló módszertani bemutatója következett, amelyben aktívan részt vettek a Szent László Gimnázium, pedagógusai. Annak ellenére, hogy mindenki mögött egy hosszú munkával eltöltött nap állt, a résztvevők őszinte érdeklődéssel kapcsolódtak be a sokszínű, pedagógusi tevékenységeikben hasznosnak minősülő értékes, érdekes és adott esetben szórakoztató tevékenységekbe.     
A jó hangulatban zajló eseményen az önismereti és kommunikációs készségek fejlesztése mellett új, konfliktuskezelési és együttműködési módszerekkel is megismerkedtek a szép számban jelen lévő pedagógusok. A rendezvényt Zalder Éva Mária igazgatónő és Porkoláb Lajos beszédei zárták. Az intézmény vezetője köszönetét fejezte ki a képzés nyújtotta lehetőséget illetően. Nagyra értékelte a trénerek tudását, szakmai felkészültségét és nem utolsó sorban, emberi hozzáállását. Porkoláb Lajos úgy vélte, a közösségépítés ebben az intézményben szemmel láthatóan már korábban elindult és remélhetőleg a jövőben tovább fog folytatódni. A sikeres építéshez a jövőre nézve is felajánlotta a már említett, határon túli intézmények trénereinek szakmai segítségét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése