2011. december 9., péntek

Fontos a közös fellépés

Megalakulásának második évfordulóján, december 8-án, délután jubileumi ülést tartott a helyi civil szervezeteket tömörítő Nagyváradi Civil Kerekasztal (NCK).


A váradi Posticumban megtartott ülésen a huszonhat alapító szervezet közül tizenöt képviseltette magát.
Dr. Fleisz János, a Bihar Megyei és Nagyváradi Civil Szervezetek Szövetségének (BINCISZ) elnöke, és az NCK kezdeményezője vitaindító előadást tartot,t Civil szervezetek és a magyar nemzeti összefogás címmel. Elmondta, az NCK gyűlésein nem csak a szervezési kérdéseket kellene megtárgyalni, hanem gondolatébresztő, problémafelvető beszélgetéseket is tarthatnak. Előadásában három pontra tért ki: a civil szervezetek általános helyzetére, a helyi civil szervezetek helyzetére, valamint a nemzeti összefogás és a civil szervezetek viszonyára. Kifejtette: főleg a kisebbségi civil szervezetekre jellemző a forráshiány, de ennek ellenére nem szabad a tevékenységet abbahagyni. Fontos, hogy a helyi szervezetek minden körülmények között álljanak ki a közösség érdekeiért, de ezt csak akkor érhetik el, ha együttes erővel dolgoznak: „a civil szervezetek fő irányelve a nemzeti összetartozás, a pártok feletti nemzeti érdekek elérése kell legyen, valamint a közösségi érdekek előtérbe helyezése.”-tette hozzá Fleisz János.

Megbeszélés

Meleg Vilmos színművész, az NCK ügyvezetője közölte, hogy a civil szervezetek munkája akkor érvényesülne jobban, ha fontos problémák esetén közösen állnának ki, egy személyként. „Ne csak hozzájáruljunk nagyváradi eseményekhez, hanem szóljunk is bele. Nekünk sem mindegy, hogy hogyan alakul a városkép. Az olyan sarkallatos kérdésekbe, mint például a Körös–parti munkáltok is, közös, határozott hangon kell szólnunk”-fűzte hozzá az ügyvezető. Felhívta a figyelmet arra, hogy a programok egymásraszervezése egy másik fontos probléma, amit meg kell oldani, mert ha nem, akkor saját maguk teszik lehetetlenné a működést.
Kelemen Mária, az Anna Nőszövetség elnöke, erre reagálva elmondta, hogy az NCK honlapján össze kell gyűjteni az eseményeket, így nem csak népszerűsíthetik azokat, hanem tájékozódhatnak is arról, hogy melyik napon milyen esemény várható, így elkerülhető lenne az egymásraszervezés. Az eseménynaptár ötletével mindenki egyetértett. Hozzátette, hogy az összefogás akkor lenne igazi, ha néhány programot közösen szerveznének meg.Továbbá elmondt,a az önkormányzat által szervezett közvitákon is nagyobb számban kellene résztvenni. „Mindenki a maga szervezetében tudassa, hogy szemléletváltásra, és még nagyobb aktivitásra van szükség.”- jelentette ki Kelemen Mária.

Az NCK ügyvezetése
A december 8-i ülésen megválasztották az NCK ügyvezetését 2012-ben ellátó szervezetet és az ügyvezetésért felelős személyt. A tavalyi évhez hasonlóan a Posticum maradt az ügyvezető szervezet, és Meleg Vilmos az ügyvezető.

Nagy Noémi http://www.erdon.ro/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése