2013. április 24., szerda

Civilek találkoztak barátilag a galériában


Kedd délután a XXII. Festum Varadinum ünnepségsorozat keretében jó hangulatú kötetlen baráti találkozón vettek részt a civil szférának a határ mindkét oldaláról érkezett képviselői a váradi Tibor Ernő Galériában. Több könyvbemutató is volt, a rendezvény kóstolóval zárult.

Az előző években megszokotthoz képest új helyszínen, más napon és lazább formában, de ugyanolyan tenni akarási szándékkal találkoztak kedd délután a civil társadalom biharországi képviselői a Kanonok sori pincegalériában, a XXII. Festum Varadinumünnepségsorozat keretében. A szervezők nevében- Bihar Megyei és Nagyváradi Civil Szervezetek Szövetsége (BINCISZ), Nagyváradi Civil Kerekasztal (NCK), debreceni Megyei Népfőiskolai Egyesület, berettyóújfalui Bihari Szabadművelődési és Népfőiskolai Egyesület, Sapientia Varadiensis Alapítvány, Tibor Ernő Képzőművészeti Alapítvány és Galéria- dr. Fleisz János egyetemi tanár köszöntötte a megjelenteket. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a Civil Napot tizenkét esztendeje kezdték, tehát ez a tizenharmadik alkalom. Az évek folyamán számos rangos meghívottat láttak vendégül, a csúcspont 2003-ban volt, amikor az egész Kárpát-medencéből érkeztek civilek, mintegy 60-an. 

Ezután inkább a bihari kapcsolatokra, a helyi civil szervezetek építkezésére helyeződött a hangsúly. A mostani, lazább hangulatú összejövetel célja, hogy egy kisebb közösségnek a tagjai egymásra találjanak, megbeszéljék a közös dolgaikat egy együtt töltött tartalmas délutánon. Dr. Fleisz János szerint a civil szervezeteknek úgyis az a szerepük, hogy ne legyenek kirekesztőek, és az összetartozás érzését generálják, ezért aggályos, káros és veszélyes, ha a pártpolitizálás kiszolgálóivá válnak, mert ezáltal amellett, hogy elveszítik saját arculatukat, szétaprózódnak. Meglátásában ezzel szemben a BINCISZ célja a nemzeti összetartozás erősítése, a közösségépítés és az identitásmegtartás.

Elemzőbeszéde után az egyetemi tanár bemutatta azt a brosúrát, mely az idén zajlott Magyar Kultúra Ünnepe történéseit összegzi. Megjegyezte: a rendezvény annak dacára sikeres volt, hogy az önkormányzati támogatás megszűnt. A kiadványnak köszönhetően azok is megismerhetik a határ két oldalán rendezett eseményeket, akik konkrétan nem kerültek kapcsolatba ezekkel. Emellett ízelítőt kapnak a korábbi évek történeseiből, sajtóbeszámolókat olvashatnak, böngészhetik a Fleisz Judit által készített képeket, és megtudhatnak többet a BINCISZ-ről, a 2013-as programokról. Úgy fogalmazott: „hozzájárultunk mi is egy téglával vagy kockával kis közösségünk kultúrájához, megadtuk a keretet, és partnerei leszünk az újítóknak is”.
Könyvbemutatók

Porkoláb Lajos, a Megyei Népfőiskolai Egyesület elnöke arról beszélt, milyen jelentősége van annak, ha valamit dokumentálnak, majd bemutatta a Hajdú-Biharból érkezett vendégeket. Hermann Attila debreceni népművelő a „Csak előre, édes fiam…” című, az első világháborús osztrák-magyar sapkajelvényeket ismertető, váradi vonatkozású leírásokat is tartalmazó albumot ajánlotta az egybegyűltek figyelmébe. Megtudtuk tőle, hogy a kiadvány 99 százalékban tartalmazza az összes magyar gyalogos csapattest sapkajelvényeit, és egyedülálló abból a szempontból, hogy a monarchia területén élő más nemzetiségek jelvényeiről eddig nem készült ilyen gyűjtemény.

Tóth Sándor népművelő a csökmői sárkányhúzás történetét ismertette, Lisztes Éva és Nyékiné Katona Hedvig pedig a Bihari Népfőiskola Füzet és fazék című rendhagyó receptes füzetét. Ezután az egybegyűltek felvonultak a Bunyitay Vince könyvtárba, ahol kóstolgatás közben folytatódott a tapasztalat- és eszmecsere a jövőbeli civil együttműködéssel kapcsolatban.

Ciucur Losonczi Antonius www.erdon.ro


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése