2016. október 20., csütörtök

Megjelent a Főhajtás püspökeink emléke előtt. Egyház, tudomány, kultúra című konferenciakötet

2016. október 15.-én szombaton Andrea Scolari váradi püspök és a humanizmus kezdetei Magyarországon címmel szerveztek sikeres egyháztörténeti konferenciát a Püspöki Palotában. Ennek végén került sor az Egyház, tudomány, kultúra. Főhajtás püspökeink emléke előtt című gyűjteményes kötet nagyváradi bemutatására. Ennek keretében a két szerkesztő dr. Fleisz János és Mons. Fodor József mutatta be a kötetet.
Először Mons. Fodor József vikárius röviden ismertette a kötetben jelenlévő szerzőket és írásaikat megállapítva, hogy változatos témájú és magas színvonalú tanulmányokat tartalmaz.

Ezt követően dr. Fleisz János egyetemi tanár, a MTA köztestületének tagja, miután gratulált az idei sikeres konferenciához és megköszönte Exc. Böcskei László püspöknek, hogy támogatta a kötet megjelenését, ismertette a kiadványt létrejöttének és megjelenésének körülményeit.  A 2010 és 2013 közötti Nagyvárad tudós püspökei, jeles személyiségei elnevezésű sikeres másfél évtizedes rendezvénysorozat tanulmányait magába foglaló kötet kézirata, már régebben elkészült és a MTA támogatásával 2015 végén korlátozott példányszámban megjelent. Mivel tervbe volt egy bővített változat kiadása is, így az a kultúrtörténeti kuriózum adódott, hogy a könyvet először Berettyóújfaluban a Magyar Kultúra Ünnepe 2015-ös rendezvénysorozat keretében mutatták be, most szombaton történt meg a hivatalos nagyváradi bemutató. A Nagyváradi Római Katolikus Püspökség és a Sapientia Varadiensis Alapítvány közös kiadásában megjelent kötetben 11 szerző 17 tanulmánya szerepel, amelyből megismerhetjük Várad középkori Szent László kegyhelyét, Lipovniczky István, Nogáll János, Fráter György, Benkovich Ágoston, Forgách Pál és Vurum József püspökök életét, tevékenységét, alkotásaikat, a nagyváradi székesegyház építésének körülményeit, illetve a korabeli Nagyváradot. A szerzők a következők: Beer Miklós, Erdődy Gábor, Fedeles Tamás, Fleisz János, Fodor József, Krahling János, Marton József,  Oborni Teréz,  Pálmány Béla, Spányi Antal és Véghseő Tamás.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése