2016. október 26., szerda

Százharminc éve a közművelődés szolgálatában

Társadalmi szerepvállalás és részvétel a 19. század végén: az EMKE indulása címmel nyílt kiállítás október 21-én, pénteken délután a nagyváradi várban a 130 éves egyesület tiszteletére.

Társadalmi szerepvállalás és részvétel a 19. század végén: az EMKE indulása címmel Nagyváradon is megnyitották az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület megalakulásának 130. évfordulója alkalmából összeállított kiállítást. Az esemény a Partiumi és Bánsági Műemlékvédő és Emlékhely Társaság (PBMET) szervezésében valósult meg a várban. A megjelenteket Dukrét Géza, a PBMET elnöke köszöntötte, majd dr. Dr. Széman Péter, az EMKE elnöke tartott előadást a témában, röviden bemutatva az EMKE indulását, tevékenységeit, jelenét és céljait.
EMKE
Mint Széman Péter elmondta, az EMKE létrehozásában szerepet játszottak a német, szláv és román kulturális egyesületek erdélyi tevékenységei, melyek társadalmi úton igyekeztek befolyásolni az ország szláv és német ajkú lakosait. Ezt ellensúlyozandó a közművelődés és közgazdaság megerősítésének feladatával indultak meg 1881-ben a magyar közművelődési és iskolaegyesületek, előbb a Felvidéken, aztán Dél-Magyarországon és Budapesten, majd a mozgalom hatása 1884-ben Erdélybe és Kolozsvárra is elérkezett, 1885 áprilisában pedig megalakult az akkor még Erdélyrészi Magyar Közművelődési Egyesület. Az augusztus 31-i tisztválasztó közgyűlésen az EMKE már közel 866 ezer korona felajánlással, húszezer taggal rendelkezett. A román kommunista rendszerben az egyesületet 1947-ben betiltották, a mai EMKE 1991-ben alakult újra Brassóban. Széman Péter külön kitért arra is, hogy az évek során az EMKE milyen munkát végzett a közművelődés terén, majd a jövőre vonatkozó terveket is ismertette.
Kiállítás
Magáról a tárlatról Bartha Katalin Ágnes kurátor beszélt. A kiállítás a szervezet korabeli társadalmi jelentőségét és mobilizáló erejét mutatja be azáltal, hogy betekintést nyújt az 1884-től formálódó EMKE század végéig tartó életébe, tevékenységébe írásos és képi dokumentumok segítségével. A tematikus elv szerint rendezett molinók egyik részén az EMKE-t támogató különféle társadalmi rangú személyek szerepelnek, a többi pedig a szervezetnek a kulturális életben, intézményépítésben és a gazdaságban vállalt szerepébe enged bepillantást. A kiállított anyagok főként a Román Országos Levéltár Kolozs megyei fiókjában található EMKE levéltárban, családi, egyházi, egyéni és közgyűjteményekből származnak – mondta el Bartha Katalin Ágnes. 
Dr. Fleisz János, az EMKE partiumi alelnöke az EMKE mai szerepére hívta fel a figyelmet, és közös rendezvények szervezését szorgalmazta. A kiállítás november 4-ig látogatható, diákcsoportok az Iskola másként hét keretében is megtekinthetik azt.

Forrás: http://www.biharinaplo.ro/helyi/2016/10/24/szazharminc-eve-a-kozmuvelodes-szolgalataban.biharinaplo#registered 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése