2017. január 20., péntek

A MAGYAR KULTÚRA ÜNNEPE BIHARKERESZTESEN

2017. január 19-én, csütörtök délután a biharkeresztesi Művelődési Házban, a Megyei Népfőiskolai Egyesület Debrecen és a Bihar Megyei és Nagyváradi Civil Szervezetek Szövetsége (BINCISZ) kezdeményezésére létrejött Magyar Kultúra Ünnepe 2017 rendezvénysorozat keretében előadások zajlottak a Tiszáktól a Tiszáig címmel.
C:\Users\Fleisz\Desktop\MKÜ 2017\Biharkeresztes\DSCN3460.JPG
Jobbról balra: Porkoláb Lajos, dr. Fleisz János, dr. Dénes Zoltán és Kiss László

Az előadókat és a termet zsúfolásig megtöltő közönséget Boros Beáta a biharkeresztesi Városi Művelődési Ház és Könyvtár vezetője köszöntötte, utána Barabás Ferenc Biharkeresztes polgármestere mondott üdvözlő beszédet, kiemelve a magyar kultúra napja jelentőségét, valamint helyi megünneplésének hagyományait, majd köszöntötte a város kultúrájáért egész évben munkálkodókat.

Ezt követően Porkoláb Lajos, a Megyei Népfőiskolai Egyesület vezetője miután köszöntötte a jelenlévőket, elmondta, hogy Berettyóújfaluban és Nagyváradon már 17. alkalommal szervezik meg a Magyar Kultúra Napja köré épített rendezvénysorozatot a bihari térség összetartozása és közös értékei jegyében.

Ezután átadta a szót dr. Fleisz János egyetemi tanárnak a rendezvénysorozat másik főszervezője, a Bihar Megyei és Nagyváradi Civil Szervezetek Szövetsége (BINCISZ) elnökének, aki örömének adott hangot, hogy a közel 16 éve megtörtént egymásra találás óta folyamatos kapcsolat alakult ki a térségben, majd aláhúzta, hogy Nagyváradon 2001 óta szervezik meg közösen a rendezvényt, amelyre az idén is sor kerül.  Ezután a történész, előadására került sor A Tiszák és Nagyvárad címmel. Ebben röviden bemutatta a borosjenői nemes és borosjenői és szegedi gróf Tisza család történetét, majd sorra ismertette a Nagyváradon született és Bihar vármegye főispáni helytartója Tisza Lajos (1798-1856), illetve fia az ugyancsak Nagyváradon született Tisza Kálmán (1830-1902), valamint unokája Tisza István (1861-1918) Nagyváradhoz, Biharhoz való kötődését és kiemelkedő politikai szerepét. Elhangzott, hogy a Tiszák egy olyan kiemelkedően jelentős nemesi család, amely két miniszterelnököt is adott Magyarországnak. Érintette az 1939-ben lebontott Tisza-ház emlékét, valamint az 1942-ben Nagyváradon felállított Tisza Kálmán szobor hányattatását. Az előadás végén megállapította, hogy a Tiszák kapcsolata Nagyváraddal és Biharral számottevő volt, ennek feltárása ezért is kötelességünk.

Ezután dr. Dénes Zoltán egyetemi tanár beszélt Tisza Kálmán politikai karrierjének előzményeiről, tevékenységének jelentőségéről, hangsúlyozva, hogy hosszú miniszterelnöksége idején (1875-1890) az egész országban addig páratlan fejlődés indult. Ismertette, hogy a Tiszák életével és szerepével kapcsolatban komoly kutatások indultak, amelyek szeretnék eloszlatni a sok évtizedes bizonytalanságokat.

Végül Kiss László berettyóújfalui tanár érdekes előadása következett, aki anekdoták és történetek által helyezte el a Tisza családhoz köthető eseményeket.  A tanácskozás ismét tükrözte, hogy a magyar kultúra fontos összetartó erő a bihari térség ma még határokkal elvágott két oldala között. A rendezvénysorozat jó hangulatú eszmecserével zárult, ahol a további együttműködési terveket is megtárgyalták.

Képek >>>


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése