2016. október 28., péntek

A Művelődés Hete-Tanulás Ünnepe - ZÁRÓÜNNEPSÉG

A művészet jót tesz az embereknek…”


A Művelődés Hete – Tanulás Ünnepe rendezvénysorozat záróünnepségét tartották meg szerdán a nagyváradi Tibor Ernő Galériában. Az eseményen Nagy István festménykiállítását is megnyitották, és november 2-ig látogatható a nyitva tartásnak megfelelően.


A Művelődés Hete – Tanulás Ünnepe rendezvénysorozat zárórendezvényének keretében tartották meg Nagy István festőművész kiállításának megnyitóját október 26-án, kedden délután a váradi Tibor Ernő Galériában. A megjelenteket Gavrucza Tibor, a galéria vezetője köszöntötte, majd Barabás Ferenc, Biharkeresztes polgármestere beszélt a festőről és a kiállított munkákról. Mint elmondta, nagyon nagy megtiszteltetésnek érzik, hogy Váradon állíthat ki Biharkeresztes egyik büszkesége, Nagy István festőművész. A továbbiakban a művész életútját ismertette: Nagy István szabolcsi származású, kezdetben nem készült művészi

pályára, esztergályosként akarta kamatoztatni kreativitását, ez viszont nem sikerült, később pedig katonaként szolgált. Szorgalmának köszönhetően haladt felfele a katonai ranglétrán, közben pedig a művészetet sem hanyagolta el. Kezdetben grafikákat készített, később akvarelleket, majd olajfestményeket is. Elhangzott, hogy Nagy István egy nemzetközi alkotótábor létrehozásában is nagy szerepet játszott, ez a tábor, ahol váradi művészek is megfordultak, tíz évig működött Biharkeresztesen. Barabás Ferenc hozzátette, hogy Nagy István önerőből ért el mindent, galériáját is önállóan nyitotta meg.


Tárlat
Nagy István örömét fejezte ki, hogy ilyen sokan érdeklődnek a művészet iránt, utalva a jelenlevők népes táborára. „A művészet jót tesz az embereknek, előreviszi és összeköti őket, ezért sajnálatos, hogy ebben a rohanó világban kezdik elfelejteni a művészetet. Festményeimmel olyan szeretetet szeretnék vinni az emberek lelkébe, amire nagy szükség van” – mondta el Nagy István. 

A Művelődés Hete – Tanulás Ünnepe zárásaként a rendezvénysorozat két főszervezője is összegezte az elmúlt hetet. 

Dr. Fleisz János, a Bihar Megyei és Nagyváradi Civil Szervezetek Szövetségének (BINCISZ) elnöke kiemelte, hogy a rendezvény egyik alapelve a bihari, a közösségi és nemzeti összetartozás erősítése. Hozzátette, hogy „szeretnénk, ha ez a közösségi összetartás nemcsak a rendezvényeinkre, hanem a hétköznapokra is kiterjedne”. 








Porkoláb Lajos, a Megyei Népfőiskolai Egyesület elnöke a Művelődés hetének történetét ismertette Európában és Magyarországon, valamint a felnőttképzés fontosságáról beszélt. 








Az eseményen közreműködött a biharkeresztesi Fehér Mályva Pávakör is. Nagy István kiállítása november 2-ig látogatható a galéria nyitva tartásának megfelelően.










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése